Beroepen

De gehandicaptenzorg kent veel verschillende functies en beroepen. Op deze pagina vind je een overzicht van functies en beroepen die veel voorkomen in de gehandicaptenzorg. Wil je meer weten? Lees dan ook eens de interviews op deze website van jonge mensen die allemaal werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg. Deze verhalen geven je een beeld van het werk en de cliënten die begeleid worden.

horizontale lijn

Help jij mensen met een beperking bij het zo goed en zo zelfstandig mogelijk leven? Als begeleider in de gehandicaptenzorg bied je begeleiding aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Iedere persoon met beperkingen is natuurlijk anders en dat geldt ook voor de benodigde ondersteuning. Begeleider is dan ook een verzamelnaam voor functies waarin je cliënten zorg, ondersteuning of (jeugd)hulp biedt. Je helpt cliënten zo zelfstandig mogelijk te functioneren tijdens dagelijkse activiteiten, hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij.

lees meer lees meer

horizontale lijn

Ben jij praktisch, communicatief en werk je graag samen? Als persoonlijk begeleider ondersteun je mensen van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking bij hun dagelijkse activiteiten, hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij. Je voert niet alleen uit, maar je vervult daarnaast ook coördinerende taken. Als persoonlijk begeleider ben je een echte ‘spin in het web’.

lees meer lees meer

horizontale lijn

Sta jij stevig in je schoenen? Als ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg zit je niet stil en ga je naar je cliënten toe. Je begeleidt cliënten bij hen thuis, op hun werkplek (bijvoorbeeld als jobcoach) of op school. Deze cliënten hebben een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Als ambulant begeleider kun je werken met kinderen (bijvoorbeeld als gezinsondersteuner) of met volwassenen. Klinkt dat als een uitdaging in jouw oren? Dan is ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg iets voor jou.

lees meer lees meer

horizontale lijn

Werk jij graag met een bijzondere doelgroep? Als senior begeleider werk je meestal met een doelgroep die vaak bijzondere en specifieke begeleiding nodig heeft. Bijvoorbeeld mensen die blind én doof zijn of mensen die naast verstandelijke beperking ook autisme hebben. Dat kan soms pittig en zwaar zijn, maar ook uitdagend. Je uiteindelijke doel is om de cliënten zo zelfstandig mogelijk te laten werken, wonen en leven.

lees meer lees meer

horizontale lijn

Leer en stimuleer jij cliënten bij het bewegen? Als fysiotherapeut ben je deskundig op het gebied van het bewegingsapparaat en adviseer, begeleid en behandel je cliënten met allerlei lichamelijke klachten, zoals pijn, ademhalingsproblemen en beperkingen in het bewegen. Werk je met kinderen? Dan is de behandeling meer gericht op de ontwikkeling van het bewegen.

lees meer lees meer

horizontale lijn

Verbeter jij de communicatie van jouw cliёnten? Als logopedist behandel je mensen met stem-, spraak-, taal-, slik- en gehoorstoornissen. Bijvoorbeeld kinderen met taalontwikkelingsstoornissen of kinderen of ouderen die slecht of niet horen. Je moet je kunnen inleven in de problemen van je cliënten.

lees meer lees meer

horizontale lijn

Wil jij een management functie in de zorg? Als zorgmanager zijn je taken erg afwisselend. Je kunt in veel soorten (zorg)organisaties gaan werken, en daar zal het er per instelling anders aan toe gaan. In de praktijk vallen erg veel leidinggevende- en managementfuncties onder de naam zorgmanager. Wil jij meerdere afdelingen aansturen, meedenken over het personeelsbeleid en over de kwaliteit van de zorgverlening? En ook de grote lijnen in de gaten houden?

lees meer lees meer

horizontale lijn

Geef jij graag praktische adviezen bij soms lastige problemen? Als orthopedagoog houd je je bezig met kinderen en volwassenen met ontwikkelings- of gedragsproblemen. Je zet voor deze mensen een behandeling uit om hun situatie te verbeteren. Het is voor de uitoefening van dit beroep belangrijk dat je goed kunt luisteren en dat je met zowel opvoeders als met andere hulpverleners goed overweg kunt.

lees meer lees meer

horizontale lijn

Wil jij expert worden bij gedragsproblemen? Van lichte psychische problemen tot zware stoornissen: jij grijpt iedere situatie met beide handen aan! Als gezondheidszorgpsycholoog, ofwel GZ-psycholoog, behandel je mensen die kampen met psychische problemen. Waarom doet je cliënt wat hij/zij doet? En waarom denkt hij wat hij denkt? Je gaat op zoek naar de oorzaak en nog belangrijker: de oplossing. Dit kun je bij verschillende soorten organisaties doen, want je bent inzetbaar in alle sectoren van de gezondheidszorg.

lees meer lees meer

horizontale lijn

Help jij cliënten gezond te zijn en blijven? Als arts voor verstandelijk gehandicapten ben je gespecialiseerd in de medische problemen die mensen met een verstandelijke beperking hebben. Bepaalde medische problemen komen namelijk bij deze groep relatief vaker voor. Denk aan problemen met zien en horen, autisme, slikstoornissen en epilepsie. Ook heb je verstand van de oorzaken van verstandelijke beperkingen en het onderzoek daarnaar. Je behandelt niet alleen medische problemen die hierbij horen, maar probeert deze ook te voorkomen en op te sporen.

lees meer lees meer

 
Volg ons op
  • Dit is een website van: