VGN_Katrien_beroep_def_5.jpg

“Het is een uitdaging om te achterhalen waar de cliĆ«nt last van heeft”

Katrien - Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG)

“Als arts voor verstandelijk gehandicapten hou ik me met name bezig met gespecialiseerde medische zorg zoals epilepsie, psychiatire en voedingsproblemen. Daarnaast verleen ik ook huisartsenzorg. Het is vaak een uitdaging om te achterhalen waar de cliënt last van heeft. Ik werk dan ook in een multidisciplinair team bestaande uit ouders, begeleiders, gedragsdeskundigen en andere deskundigen die belangrijk zijn voor de cliënt."

Maatschappelijk belang
“Cliënten wonen in de organisatie waar ik werk. Ik ben als arts een klein onderdeeltje in hun leven. Vergeleken met een huisarts kijk ik als AVG breder naar de cliënt. Daarom is multidisciplinair werken zo belangrijk. Ook ben ik meer gericht op  preventieve zorg. ABij  het syndroom van Down komen bijvoorbeeld vaker  schildklierproblemen voorkomen. Daar screen je dan ook regelmatig op. De zorg is gericht op behouden en vergroten van kwaliteit van leven.”

Carrièreperspectief
“Je kan jezelf goed ontwikkelen als arts voor verstandelijk gehandicapten. Ik volg nu bijvoorbeeld een opleiding ethiek in de zorg aan de Radboud Universiteit. Je kan jezelf ook ontwikkelen door bijvoorbeeld hoofd van de artsen te worden of als onderzoeker aan de universiteit gaan werken. Of je werkveld verbreden door co-assistenten of huisartsen in opleiding te gaan begeleiden. Het gaat minder om doorgroeien en meer om verbreden en ontwikkelen. Omdat ik het werkveld zo interessant vind, spreekt dat me aan.”

Uitdaging
“Om dit werk te kunnen doen moet je ontzettend creatief zijn. Soms wil iemand alleen maar onder de douche of in de tuin nagekeken worden of sta je heel hard liedje mee te zingen om iemand op gemak te stellen. Dat contact met de cliënt is zo bijzonder en mooi aan dit werk.” 

 
 
Volg ons op
  • Dit is een website van: