Ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg

Als ambulant begeleider ondersteun je mensen van alle leeftijden bij hun dagelijkse activiteiten, in hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij. Deze mensen hebben vaak een verstandelijke, lichamelijke en/of een zintuiglijke beperking en/of een ontwikkelingsachterstand. Het woord ambulant geeft aan dat je geen vaste werkplek hebt. 

Geen vaste werkplek

Je ondersteunt en begeleidt de mensen op school, op de werkplek of thuis. Daarnaast ben je ook werkzaam op kantoor. Je maakt namelijk een plan voor elke cliënt en houdt bij in een rapport hoe het met haar of hem gaat. Je bespreekt veel met je collega’s en met andere hulpverleners. Dit doe je allemaal om de cliënt (en de familie) de best mogelijke hulp te bieden. Je zet je in om anderen zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn. Je laat mensen merken dat ze ertoe doen. Verder ben je praktisch, communicatief sterk en werk je graag samen.

Gezinsondersteuner

Er zijn verschillende ambulante functies in de gehandicaptenzorg. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als gezinsondersteuner. Voor ouders die een kind met een beperking of ontwikkelingsachterstand hebben, kan de opvoeding best ingewikkeld en intensief zijn. Als gezinsondersteuner help jij ouders door opvoedingsadviezen te geven en te ondersteunen bij praktische zaken, zoals lichamelijke gezondheid en de administratie. 

Begeleid zelfstandig wonen

Er zijn veel mensen met een beperking (gehandicapten) die graag zelfstandig willen wonen. Dit wordt ook wel begeleid zelfstandig wonen genoemd. Dit zijn veelal (jong)volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking. Als ambulant begeleider help je hen bij dagelijkse bezigheden. De cliënten geven zelf aan waar zij hulp bij willen hebben. Jouw uiteindelijke doel is om mensen zo zelfstandig mogelijk te laten leven en wonen. 

Werkbegeleider of jobcoach

Binnen de gehandicaptenzorg kun je ook gaan werken als werkbegeleider. Een werkbegeleider wordt ook wel een jobcoach genoemd. Je helpt cliënten een passende baan te vinden op de arbeidsmarkt. Heb je eenmaal een topbaan voor hen gevonden? Dan blijf je op afstand betrokken. Je evalueert regelmatig de ontwikkelingen. Zijn er problemen op de werkplek? Dan is het aan jou om hier samen met je cliënt een oplossing voor te bedenken. 

Het werk vraagt vaak creatieve oplossingen in de praktijk. Je hebt te maken met veel verschillende mensen die je begeleidt en met wie je samenwerkt. Dat maakt het werk uitdagend en erg afwisselend.