‘De kern van ons werk is het geven van liefde en aandacht’

Heidy Senior begeleider

Vrouw kijkt in camera, man in rolstoel op de achtergrond
Functie
Senior/coördinerend begeleider van volwassenen met een verstandelijke beperking

Heidy Fokker is zorgverlener in hart en nieren. “Cliënten zijn met zo weinig intens blij en tevreden, daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen.”

“Iedere ochtend beginnen we gezamenlijk met koffie of thee. Dan zitten de bewoners nog lekker in hun pyjama. Daarna verzorgen we iedereen en brengen wij ze naar de dagbesteding. Voor de mensen die thuis blijven, maken we het zo fijn mogelijk. Ik help Annelies bijvoorbeeld met haar breiwerk. Ze breit al haar hele leven en maakt voor alle personeel en bezoekers pannenlappen. Maar steken tellen gaat steeds moeilijker, dus ik ga er graag bij zitten. 

Maatwerk oplossingen

Sommige bewoners vragen een andere begeleiding, zoals Kees. Die was een tijd heel onrustig en overprikkeld en voor hem hebben we, na het nodige onderzoeken en overleg, een rustig plekje in de woonkamer ingericht. Nu lacht hij weer. Ook dat hoort bij ons werk.

Huiselijk

We streven ernaar het zo gezellig en huiselijk mogelijk te maken. Zo hebben we een relaxruimte met een typische jaren vijftig inrichting. Ook spelen we foto’s van familieleden of van de gezamenlijke vakanties af op het projectiescherm en draaien we de favoriete muziek van de bewoners. BZN en ABBA schallen hier regelmatig uit de speaker! (lacht)

 

Man en vrouw tikken grappend met de neuzen tegen elkaar
Humor is een belangrijk onderdeel van het werk!
Vrouw reikt man bril aan
Heidy helpt de bewoner met aankleden.

Liefde en aandacht

Natuurlijk zijn protocollen belangrijk, maar het is niet de echte kern van ons werk: dat is het geven van liefde en aandacht, net als warmte en huiselijkheid. Mensen wonen hier immers, dit is hun thuis, en net als ieder ander hebben ze behoefte een luisterend oor en een warme arm om hun schouder. Er wordt hier dan ook veel gekletst, gelachen en geknuffeld. Ik kan er echt van genieten hoe vrolijk de bewoners zijn als je ze uit bed haalt. De gesprekken zijn weliswaar simpel, maar vaak ook heel relativerend. De bewoners zijn met zo weinig intens blij en tevreden - daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen. 

Afscheid

Mensen die hier wonen gaan met de tijd natuurlijk achteruit. We hebben ook met overlijden te maken. Dan werken we samen met de geestelijk verzorger om bewoners goed te begeleiden en de laatste wensen te vervullen. Zo kreeg een bewoonster een roze uitvaart, inclusief roze kist. De bewoners deden allemaal een roze bloem bij de kist. Ontroerend om te zien, en ontzettend fijn om een geliefde bewoner zo’n waardig afscheid te kunnen geven.”

Vrouw kijkt mee met breiwerk andere vrouw
Heidy helpt bewoonster met breiwerk.