‘Ik zie John als mijn grote vriend’

Sigrid Ambulant begeleider

Vrouw kijkt in camera, man in rolstoel op de achtergrond
Functie
Ambulant begeleider van volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB)

Na 16 jaar werken in de gehandicaptenzorg koos Sigrid voor een nieuwe carrière als onderwijskundige. Maar niet fulltime. Ze bleef deeltijd aan de slag, als ambulant begeleider. “Dat ik dat nu, na tien jaar, nog steeds doe, is om John!”

“John is een hele lieve vrolijke man van 39 jaar oud. Ik ken hem al vanaf dat hij een jaar of 13 was. Toen kwam hij al naar de dagbesteding, waar ik op dat moment werkte. Een jonge knul nog, waarmee ik wandelde, muziek maakte en vooral veel grapjes maakte. We hadden bijvoorbeeld favoriete liedjes als ‘Opa Bakkebaard’ en ‘In Holland staat een huis’. Deze liedjes zingen we nog vaak samen.

Een vast team voor John en zijn ouders

John is meervoudig gehandicapt. Hij kan niet praten en zit in een rolstoel. Zijn ouders zorgen met heel veel liefde voor hem en worden ondersteund door mij en nog drie collega’s. We zijn een vast team en we werken allemaal al tien jaar of langer met John. We komen op verschillende tijden langs, meestal als zijn ouders weg zijn of als ze even hun handen vrij nodig hebben. We verzorgen John, helpen met de medicatie en met de voeding, zorgen dat hij er lekker bij zit en dat hij lekker bezig is. Het is ontzettend leuk en relaxed werken. Niet alleen omdat John een leuke man is, maar ook omdat je op zo’n moment al je aandacht aan hem kan geven.

Twee vrouwen houden beiden ene hand van man in rolstoel vast
De ouders van John vormen een team met de ambulant begeleiders.
Vrouw bij man in tillift
De tillift is een van de faciliteiten waardoor John thuis kan wonen.

Communiceren met John

Voor buitenstaanders lijkt het misschien dat John niet kan communiceren en weinig invloed op zijn leven heeft. Wij weten wel beter! Als je John goed kent, heeft hij veel te vertellen. Hij kan zijn hoofd bewegen en heeft hele sprekende ogen. Met zijn ogen en mimiek kiest hij de dvd die hij wil kijken, of hij laat weten dat ik iets vergeten ben, bijvoorbeeld zijn tv aanzetten of de sloop om zijn kussen doen. Laatst lachte hij heel intens toen hij mij voor het eerst met een leesbril op zag. John heeft echt gevoel voor humor. 

Van kind naar volwassen man

Met de jaren heb ik hem volwassen zien worden. Hij is een man met levenservaring. Doordat we hem zo goed kennen, is hij in de loop der jaren rustig en stabiel geworden. Dat is goed voor zijn gezondheid. Die houden wij natuurlijk nauwkeurig in de gaten. Ik vind het leuk om met het gezin mee te groeien; de andere kinderen vlogen uit, John heeft neefjes en nichtjes gekregen. Hij geniet intens van hen. 

Het is een feestje om voor John te mogen zorgen, ik zie hem als mijn grote vriend en hoop nog heel wat uurtjes met hem samen te kunnen doorbrengen.”

Man in rolstoel kijkt naar lachende vrouw die leunt op zijn rolstoel
Doordat Sigrid en John elkaar al zo lang kennen zijn ze als familie.