‘Je moet vooral echt zijn’

Daan Persoonlijk begeleider

Man kijkt in camera, vrouw op de achtergrond
Functie
(Persoonlijk) begeleider van kinderen en jongeren met een beperking

De organisatie is van zijn ouders. Daan kwam als kind al over de vloer: avondvierdaagse, een barbecue in de zomer, voetbaltoernooien… Toch besloot hij, toen de tijd aanbrak, voor een mbo-opleiding tot mechatronicus. Inmiddels heeft hij de techniek vaarwel gezegd, besloot hij om voor een carrièreswitch te gaan én staat hij nu op de groep.

“Het leek me heerlijk: met mijn handen bezig zijn, het hele land doorrijden voor klussen. Na een jaar HBO vond ik een baan als lasersnijmachine technicus in Rotterdam. Maar het was het toch niet. Ik maakte lange dagen, ik miste de interactie met mensen… Toen zeiden mijn ouders, ‘wat nou als je bij ons komt werken?’ Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb geen moment spijt gehad! 

Op zichzelf wonen

Mensen helpen om een beter leven te kunnen krijgen voor zichzelf: dat is wat dit werk bijzonder maakt. Het ultieme doel is dat deze jongens en meiden op zichzelf kunnen wonen. Elke stap is meegenomen. Als iemand werk heeft. Zelf een gerecht kan koken. Of zelf zijn administratie doet. Daar word ik heel blij van.

Vrouw en man praten zittend aan de keukentafel met lunch
Daan in gesprek met Erieka over haar werk.

Pittige doelgroep

Het is een pittige doelgroep. Zo liep ik eens mee op de dagbesteding. Ik had daarvoor de urenbriefjes ingevuld en een cliënt dacht dat hij te weinig geld had gekregen. Hij kwam scheldend naar me toe. Ik ben rustig blijven praten en heb uitgelegd hoe het zat; de dag erna zaten we weer samen Fifa te spelen. Ik vind dat leuk, die hele pure interactie. Interessant om te zien hoe dat werkt. 

Vertrouwen winnen

Voor het werken met deze doelgroep heb je een olifantenhuid nodig, maar die kweek je vanzelf. Je moet vooral echt zijn. Oprecht. Bewoners hebben het direct door als je gespeeld bent. En je kunt niet van mensen verwachten dat ze zich meteen openstellen - ze zien vaak zoveel professionals komen en gaan. Neem de tijd om vertrouwen te winnen. Als je deze mensen gaat begrijpen, als je voor ze instaat en het daarnaast ook nog gezellig vindt met ze, heb je een gouden baan! 

Ik doe nu HBO Social Work, dan ben ik ‘voor het echt’. Op een dag hoop ik een eigen locatie op te zetten.”