Over de quickscan

Werken in de gehandicaptenzorg is heel afwisselend, elke cliënt is uniek. Als je in de gehandicaptenzorg werkt, zijn vier competenties voor iedere cliënt van belang. Met onze quickscan ontdek je in hoeverre jij de volgende competenties in je hebt.

Cliëntgerichtheid

De competentie cliëntgerichtheid laat zien in hoeverre je prioriteit geeft aan de tevredenheid van de cliënt en zijn omgeving. Cliëntgericht zijn, betekent dat je oog hebt voor de behoefte van een cliënt en ziet wat iemand nodig heeft. Scoor je hoog in deze competentie? Dat betekent dat je deze behoefte centraal zet in de werkzaamheden die je doet.

Stressbestendigheid

De competentie stressbestendig geeft aan in hoeverre je effectief blijft presteren onder tijdsdruk, bij tegenslag, teleurstelling of tegenspel. Stressbestendig zijn, betekent ook dat je kalm blijft onder kritiek. Stressbestendige mensen laten zich niet uit het veld slaan door emotioneel of agressief gedrag van iemand anders en blijven, ook dan, hun werk goed uitvoeren.

Sensitiviteit

De competentie sensitiviteit geeft weer of jij alert bent op de omgeving. Hoe goed kan jij je omgeving ‘lezen’? En begrijp je de invloed van je eigen keuzes en gedrag op de cliënt? Sensitieve mensen kunnen goed voorspellen hoe een keuze of verandering de cliënt en zijn/haar omgeving zal beïnvloeden en passen daar hun gedrag en besluitvorming op aan.

Netwerken

De competentie netwerken laat zien of jij initiatief neemt in het leggen van contact en het onderhouden van relaties. Het netwerk rondom de cliënt bestaat uit ouders, verwanten, collega’s en andere hulpverleners. Een goede netwerker zet dit netwerk in om goede zorg te leveren, denk aan het tijdig ophalen van informatie en het inschakelen van de juiste expert.

Benieuwd hoe jij scoort op deze vier competenties? Doe dan nu de quickscan!

Samenwerking

Deze quickscan is opgesteld door de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland in samenwerking met Freddify.