Main content

‘Alles wat ik moet doen om zelfstandig te kunnen wonen, leer ik hier’

Bewoner Erieka
Vrouw met jas aan staart voor zich uit

Toen Erieka 18 jaar oud werd, stopte de zorg die zij vanuit Bureau Jeugdzorg kreeg. “Ik was echter nog niet klaar om helemaal zelfstandig te wonen, dus ik heb verdere hulp aangevraagd. In eerste instantie had ik een eigen appartement met ambulante begeleiding, maar sinds 1 mei 2018 woon ik hier.”

“Tegen mijn mentor zei ik op dag één: ‘Niet te professioneel doen, daar kan ik niet tegen. Wees echt.’ Ik houd van duidelijkheid, dat iemand straight met me is en zegt waar het op staat. Je moet mijn vertrouwen wel winnen. Ik heb een hele goede band met mijn mentor. Ik praat met haar over alles. Ook buiten haar dienst belt of mailt ze, en dat kan ik ook doen. Dat voelt heel fijn. De begeleiders zijn er als je ze nodig hebt, maar ze laten je ook zelf keuzes maken.

Alles leren om zelfstandig te wonen

Alles wat je moet doen om zelfstandig te kunnen wonen, leer je hier. Op de bovengroep, waar ik zit, doen we zelf boodschappen en koken we ook zelf.
Bij Nedereind leer ik om te gaan met mijn weekgeld, zodat ik eten en drinken en mijn verzorgingsspullen kan kopen. Ze motiveren me ook om naar mijn werk te blijven gaan. Ik werk nu een paar dagdelen in de week als schoonmaker in het buurthuis - daar heb ik het hartstikke naar mijn zin.

Vrouw en man praten zittend aan de keukentafel met lunch

Erieka en Daan bespreken de dag van Erieka voordat ze naar haar werk gaat.

Trots

Sinds ik in dit traject zit, heb ik geen terugval gehad. Ik heb mijn agressiviteit onder controle, werk nu al meer dan een maand en ben over een paar maanden schuldenvrij. Daar ben ik trots op! Sinds ik hier zit ben ik met alles wat toen tegen zat vooruit gegaan.
Ik heb nog stappen te zetten. Uiteindelijk hoop ik instellingen en bewindvoering vaarwel te kunnen zeggen. We zijn nu plannen aan het maken voor wanneer ik door kan stromen naar weer iets voor mezelf. Een beter leven leiden, dat is wat ik wil.”