Main content

‘Ik ben de vroege, de late én de nachtdienst’

Gezinshuisouder Dorienke
Begeleidster heeft client, jong meisje, op schoot

In de woning van Dorienke Klapwijk wonen vijf kinderen. Zij kunnen om uiteenlopende redenen niet meer thuis wonen en hebben een ontwikkelingsachterstand of een (lichte) verstandelijke beperking en vaak bijkomende problematiek. Bij Dorienke, die zelf geschoold is als verpleegkundige gehandicapten, vinden ze een warm en veilig thuis.

“Kinderen horen in een zo huiselijk mogelijke omgeving op te groeien. Woongroepen zijn volgens mij een allerlaatste optie; daar heb je te maken met verschillende diensten en wisseling van personeel. Ik ben altijd thuis bij de kinderen, ze wonen hier en kunnen 24/7 bij mij terecht. Daarnaast heb ik - via Profila Zorg - ondersteuning op administratief gebied en deskundigheid. Om de kinderen zo goed mogelijk te helpen en om mij te ondersteunen, heb ik vier mensen in dienst. 

Vrouw en kind op de rand van een bedstee

De huiselijke sfeer is belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen.

Hun eigen huis

Ik kom zelf uit een gezin met zes kinderen én mijn broer is verstandelijk beperkt. Ook hij kon niet in groepen wonen. Pas nu hij hier bij mij woont, in een aparte zorgwoning met eigen begeleiding, komt hij weer aan leven toe. 
Dat gun ik deze kinderen ook. Dit is ook hun huis en daar gedragen ze zich naar. Er woonde hier eens een kind met gedragsproblemen. Toen hij boos was, dreigde hij het raam stuk te gooien. ‘Het is ook jouw raam’, zei ik, ‘dan heb jij ook geen raam meer en krijg je het straks koud.’ ‘O ja, dat is waar’, dacht hij, en toen kwam hij weer op schoot zitten. 
De kinderen helpen met koken, in het weekend doen we gezellige dingen en ze gaan mee naar het trouwfeest van mijn ouders. Een normaal leven - dat is waar we naar streven. 

Constante factor

Er kwam hier een tijdje terug een kind wonen die jaren op een woongroep gezeten had. ‘Wie is er morgen?’, vroeg ze bij het naar bed brengen. Ik legde uit dat ik hier ook sliep. ‘O!’, zei ze na een tijdje. ‘Nu snap ik het, jij bent de vroege, de late én de nachtdienst.’ En zo is het!”

(Persoonlijk) begeleider van kinderen en jongeren met een beperking

Beroep

Je zet je in om anderen zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn. Je laat mensen merken dat ze ertoe doen. Verder ben je praktisch, communicatief sterk en werk je graag samen.

Je ondersteunt kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking met soms gedragsproblemen. In veel gevallen ondersteun je ook het gezin waarin ze leven. Het gaat om hun dagelijkse activiteiten, hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij. Dit doe je altijd volgens de afspraken die met de kinderen en jongeren en hun ouders/verzorgers zijn gemaakt. 

Wie werkt met kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking, wordt gedurende de dag meegenomen in hele mooie tot hele spannende situaties. Het is elke dag aanwezig, de ene dag meer dan de andere. De nadruk ligt altijd op de succeservaringen en niet op de problematiek. 

De begeleiding kan op één van de locaties van een instelling zijn of bij de mensen thuis, of bijvoorbeeld op school of op het werk. Soms is dat één op één en soms in een groep.

Steun geef je ook als ze niet op jou zitten te wachten. Als er probleemgedrag is dan kan dat bijvoorbeeld worden veroorzaakt door psychiatrische problemen, een verslaving of een gedragsstoornis. Een aantal jongeren komt regelmatig in contact met justitie. Je vindt het geen probleem om in conflictsituaties en bij (verbale) agressie professioneel te handelen.

Je werkt samen met familie, begeleiders, een gedragskundige en andere professionals rond de cliënt. Zo zorg je samen voor de beste begeleiding.

Persoonlijk begeleiders voeren niet alleen uit, maar vervullen ook coördinerende taken. Als persoonlijk begeleider ben je een echte ‘spin in het web’.

Hierbij zoek je samen oplossingen voor bijvoorbeeld:

  • vragen over hoe je kunt omgaan met de gevolgen van een beperking of ziekte
  • vragen die zijn ontstaan door de beperking of ziekte waar hulp bij nodig is
  • vragen die komen door het zorgsysteem

 

Het werk vraagt vaak creatieve oplossingen in de praktijk. Je hebt te maken met veel verschillende mensen die je begeleidt en met wie je samenwerkt. Dat maakt het werk uitdagend en erg afwisselend.
 

Wil je weten welk beroep bij jou kan passen?

Bekijk alle beroepen