Main content

‘De kern van ons werk is het geven van liefde en aandacht’

Coördinerend begeleider Heidy
Vrouw kijkt in camera, man in rolstoel op de achtergrond

Heidy Fokker is zorgverlener in hart en nieren. “Cliënten zijn met zo weinig intens blij en tevreden, daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen.”

“Iedere ochtend beginnen we gezamenlijk met koffie of thee. Dan zitten de bewoners nog lekker in hun pyjama. Daarna verzorgen we iedereen en brengen wij ze naar de dagbesteding. Voor de mensen die thuis blijven, maken we het zo fijn mogelijk. Ik help Annelies bijvoorbeeld met haar breiwerk. Ze breit al haar hele leven en maakt voor alle personeel en bezoekers pannenlappen. Maar steken tellen gaat steeds moeilijker, dus ik ga er graag bij zitten. 

Maatwerk oplossingen

Sommige bewoners vragen een andere begeleiding, zoals Kees. Die was een tijd heel onrustig en overprikkeld en voor hem hebben we, na het nodige onderzoeken en overleg, een rustig plekje in de woonkamer ingericht. Nu lacht hij weer. Ook dat hoort bij ons werk.

Huiselijk

We streven ernaar het zo gezellig en huiselijk mogelijk te maken. Zo hebben we een relaxruimte met een typische jaren vijftig inrichting. Ook spelen we foto’s van familieleden of van de gezamenlijke vakanties af op het projectiescherm en draaien we de favoriete muziek van de bewoners. BZN en ABBA schallen hier regelmatig uit de speaker! (lacht)
 

Man en vrouw tikken grappend met de neuzen tegen elkaar

Humor is een belangrijk onderdeel van het werk!

Vrouw reikt man bril aan

Heidy helpt de bewoner met aankleden.

Liefde en aandacht

Natuurlijk zijn protocollen belangrijk, maar het is niet de echte kern van ons werk: dat is het geven van liefde en aandacht, net als warmte en huiselijkheid. Mensen wonen hier immers, dit is hun thuis, en net als ieder ander hebben ze behoefte een luisterend oor en een warme arm om hun schouder. Er wordt hier dan ook veel gekletst, gelachen en geknuffeld. Ik kan er echt van genieten hoe vrolijk de bewoners zijn als je ze uit bed haalt. De gesprekken zijn weliswaar simpel, maar vaak ook heel relativerend. De bewoners zijn met zo weinig intens blij en tevreden - daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen. 

Afscheid

Mensen die hier wonen gaan met de tijd natuurlijk achteruit. We hebben ook met overlijden te maken. Dan werken we samen met de geestelijk verzorger om bewoners goed te begeleiden en de laatste wensen te vervullen. Zo kreeg een bewoonster een roze uitvaart, inclusief roze kist. De bewoners deden allemaal een roze bloem bij de kist. Ontroerend om te zien, en ontzettend fijn om een geliefde bewoner zo’n waardig afscheid te kunnen geven.”

Vrouw kijkt mee met breiwerk andere vrouw

Heidy helpt bewoonster met breiwerk.

Senior/coördinerend begeleider van volwassenen met een verstandelijke beperking

Beroep

Je zet je in om anderen zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn. Je laat mensen merken dat ze ertoe doen. Verder ben je praktisch, communicatief sterk en werk je graag samen.

Je ondersteunt mensen van alle leeftijden met een verstandelijke beperking en soms ook gedragsproblemen. Dit doe je bij hun dagelijkse activiteiten, hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij. Dit doe je altijd volgens de afspraken die met de mensen zijn gemaakt. 

Wie werkt met mensen met een verstandelijke beperking, wordt gedurende de dag meegenomen in hele mooie tot hele spannende situaties. Het is elke dag aanwezig, de ene dag meer dan de andere. 

De begeleiding kan op een van de locaties van een instelling zijn of bij de mensen thuis, of bijvoorbeeld op school of op het werk. Soms is dat één op één en soms in een groep.

Steun geef je ook als ze niet op jou zitten te wachten. Als er probleemgedrag is dan kan dat bijvoorbeeld worden veroorzaakt door psychiatrische problemen, een verslaving of een gedragsstoornis. Een aantal volwassenen komt regelmatig in contact met justitie. Je vindt het geen probleem om in conflictsituaties en bij (verbale) agressie professioneel te handelen.

Als senior begeleider geef je leiding aan een team van begeleiders en je overlegt met collega’s buiten het team. Je hebt extra taken zoals bijvoorbeeld het bewaken van de financiën, het maken van een rooster en het zorgen dat de teamleden voldoende zijn opgeleid. Het zou ook nog kunnen dat je een andere manier van werken invoert in je team, zoals het werken met digitale hulpmiddelen. Deze taken verschillen per organisatie. Daarnaast ben je zelf ook aan het werk als begeleider. 

Je hebt intensief overleg met je collega’s, de ouders/verzorgers en andere hulpverleners. Samen bespreek je de persoonlijke ontwikkelingen en het gedrag van de cliënten. Zo verbeter je de ondersteuning en de begeleiding steeds verder. Je maakt hiervoor een plan voor elke cliënt, zodat iedereen weet wat er is afgesproken en zich daar aan houdt. Dat houd je in de gaten.

Het werk vraagt vaak creatieve oplossingen in de praktijk. Je hebt te maken met veel verschillende mensen die je begeleidt en met wie je samenwerkt. Dat maakt het werk uitdagend en erg afwisselend.