Main content

‘De vrijheden passen goed bij mij’

Ambulant begeleider Gaby
twee vrouwen in bos, een kijkt in camera, ander op een boomstam ver weg, kijkt weg

Toen Gaby een deel van de zorg voor een meisje met downsyndroom op zich nam, wist ze: dit is wat ik wil. Ze verruilde haar baan in de ouderenzorg voor werk in de gehandicaptenzorg. “Als cliënten mij ’s avonds appen dan voelt dat niet als werk, het zijn zulke leuke mensen.”

“Ik werkte bijna 10 jaar in de ouderenzorg toen een vriendin een kindje kreeg met het syndroom van Down. Eén keer per week ging ik naar haar toe om te helpen. Dat vond ik zo leuk! Zowel de zorg als dat ik de ouders een beetje kon ontlasten, gaf mij het gevoel dat ik iets zinvols deed. 

Vrijheden

Daarom ben ik in de gehandicaptenzorg gaan werken. In de ouderenzorg waren meer structuur en regels, daar voelde ik me niet prettig bij. In mijn huidige werk heb ik meer vrijheden. Ik ondersteun cliënten die zelfstandig wonen waar ze dat nodig hebben. Met de ene cliënt vul ik wekelijks de kalender in, zodat hij weet waar hij aan toe is. Met een andere cliënt maak ik een weekmenu en boodschappenlijstje. En bij weer iemand anders kom ik om te helpen met de financiën of huishoudelijke taken.
Ik heb ook een cliënt met wie ik wandelend gesprekjes voer. Dat vindt zij het prettigst. Ze heeft een autistische stoornis en heeft er bijvoorbeeld moeite mee als ze iemand tegenkomt die ze kent, maar die haar op dat moment niet ziet. Tijdens zo’n wandeling bespreken we dat dan. Ook schrijft ze op mijn advies in een schriftje wat haar bezighoudt, zodat we daarover kunnen praten als we elkaar zien.

 

Twee vrouwen in het bos, in gesprek

In gesprek onderweg

Vrouw kijkt in camera

Sandra

Avondactiviteiten

Ook organiseer ik eens in de 14 dagen een avondactiviteit voor een groep cliënten. We koken en eten dan samen, en doen ook een activiteit. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een zelfverdedigingsles, omdat een van hen het eng vindt om ’s avonds alleen naar huis te gaan. Om op die manier te kunnen helpen, geeft mij een goed gevoel. Daarnaast zijn die avonden goed voor hun sociale contacten. Ze hebben een appgroep samen en er ontstaan zelfs vriendschappen.
Ik app ook met cliënten. Dat betekent dat ik niet alleen van 9 uur tot 17 uur contact met ze heb. Andere collega’s kiezen er bewust voor om dat niet te doen, dat mag natuurlijk ook. Maar ik zie het nog niet als een last. Ik vind het veel te leuk om te doen en ik zie deze mensen groeien.
Een voordeel van mijn werk is dat het meer regelmaat biedt dan andere banen in de zorg. Ik heb altijd onregelmatig gewerkt: nachtdiensten, weekenden, feestdagen. Maar met een gezin en een man die een eigen zaak heeft, is de regelmaat heel fijn.”

Twee vrouwen op een boomstronk, in gesprek

Even rust nemen voor een gesprek

Ambulant begeleider van volwassenen met een verstandelijke beperking

Beroep

Je zet je in om anderen zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn. Je laat mensen merken dat ze ertoe doen. Verder ben je praktisch, communicatief sterk en werk je graag samen.

Je ondersteunt mensen van alle leeftijden met een verstandelijke beperking en soms met gedragsproblemen. Dit doe je bij hun dagelijkse activiteiten, hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij. Dit doe je altijd volgens de afspraken die met de mensen zijn gemaakt. 

Wie werkt met mensen met een verstandelijke beperking, wordt gedurende de dag meegenomen in hele mooie tot hele spannende situaties. Het is elke dag aanwezig, de ene dag meer dan de andere. 

Steun geef je ook als ze niet op jou zitten te wachten. Als er probleemgedrag is dan kan dat bijvoorbeeld worden veroorzaakt door psychiatrische problemen, een verslaving of een gedragsstoornis. Een aantal volwassenen komt regelmatig in contact met justitie. Je vindt het geen probleem om in conflictsituaties en bij (verbale) agressie professioneel te handelen.

Geen vaste werkplek

Het woord ambulant geeft aan dat je geen vaste werkplek hebt. Je ondersteunt en begeleidt je cliënten op school, op de werkplek of thuis. Daarnaast ben je ook werkzaam op kantoor. Je maakt namelijk een plan voor elke cliënt en houdt bij in een rapport hoe het met haar of hem gaat. Je bespreekt veel met je collega’s en met andere hulpverleners. Dit doe je allemaal om de cliënt (en de familie) de best mogelijke hulp te bieden.

Begeleid zelfstandig wonen

Er zijn verschillende ambulante functies in de gehandicaptenzorg. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen met een beperking (gehandicapten) die graag zelfstandig willen wonen. Dit wordt ook wel begeleid zelfstandig wonen genoemd. Dit zijn veelal (jong)volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking. Als ambulant begeleider help je hen bij dagelijkse bezigheden. De cliënten geven zelf aan waar zij hulp bij willen hebben. Jouw uiteindelijke doel is om mensen zo zelfstandig mogelijk te laten leven en wonen. 

Werkbegeleider of jobcoach

Binnen de gehandicaptenzorg kun je ook gaan werken als werkbegeleider. Een werkbegeleider wordt ook wel een jobcoach genoemd. Je helpt cliënten een passende baan te vinden op de arbeidsmarkt. Heb je eenmaal een topbaan voor hen gevonden? Dan blijf je op afstand betrokken. Je evalueert regelmatig de ontwikkelingen. Zijn er problemen op de werkplek? Dan is het aan jou om hier samen met je cliënt een oplossing voor te bedenken. 

Het werk vraagt vaak creatieve oplossingen in de praktijk. Je hebt te maken met veel verschillende mensen die je begeleidt en met wie je samenwerkt. Dat maakt het werk uitdagend en erg afwisselend.
 

Wil je weten welk beroep bij jou kan passen?

Bekijk alle beroepen