Main content

‘De zorg geven die je zelf zou willen ontvangen, dat is wat mij drijft!’

Leerling begeleider Arno
Arno met cliënt op achtergrond

Arno had altijd in de commerciële sector gewerkt toen hij in 2018 de zorg instapte. Als leerling begeleider zet hij zich in voor cliënten met niet aangeboren hersenletsel. “Alle puzzelstukjes vielen in elkaar.”

“Ik werk met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Iedere cliënt is anders, iedere dag is anders - dat maakt het werk zo leuk en gevarieerd. De ene cliënt help ik met douchen en boodschappen doen, met een andere maak ik een weekplanner, doe ik de administratie of bespreek ik een reis die ze nog willen maken. Of we gaan naar de dierentuin, doen geheugentraining…

Een leven voor en een leven na het letsel

Deze mensen hebben allemaal, net als jij en ik, een normaal functionerend stel hersenen gehad. Er is een leven voor en een leven na het letsel. Soms krijg je ook te maken met rouwverwerking en acceptatie. Sommige cliënten hebben het geaccepteerd, anderen denken en praten juist nog erg in het verleden, daar moet je rekening mee houden.

Man brengt het haar van andere man in model

Arno helpt Ed om zijn haar in model te brengen.

Helpen iets te bereiken wat de cliënt wil

Het allermooiste vind ik het als ik samen met een cliënt iets kan doen of bereiken wat hij of zij  zelf graag wil. Zoals samen op zoek gaan naar leuk vrijwilligerswerk, of een wandeling maken door het bos. Alles eruit halen wat er nog in zit, zodat de kwaliteit van leven optimaal is.

Anders kijken naar mensen

In het dagelijks leven sta je er niet altijd bij stil dat er een deel van de maatschappij is dat ‘vergeten’ wordt. Die man voor de kassa die zijn pincode opzoekt, kan soms rekenen op ongeduldig gezucht, maar misschien heeft hij wel letsel opgelopen. Iedereen is mens. Ik wil oprechte aandacht en liefde geven, een luisterend oor bieden, er zijn.

Geduld

Laatst zei een cliënt tegen me: “Jij bent er voor me als ik je nodig heb, Arno, je vraagt hoe het met me gaat en je hebt altijd geduld met me.” Dat heeft me geraakt. De zorg geven die je zelf zou willen ontvangen als je in die positie zou komen - dat is wat mij drijft.”

Ambulant begeleider van volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Beroep

Je zet je in om anderen zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn. Je laat mensen merken dat ze ertoe doen. Verder ben je praktisch, communicatief sterk en werk je graag samen.

Je begeleidt mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) bij hun herstel en bij het opbouwen van een ander leven. Ook help je hen met het verwerken van het verlies van hun leven van vóór het hersenletsel. De wensen en behoeften van de cliënten zijn daarbij leidend. Je focust je op wat zij wel kunnen en welke talenten zij bezitten. Je stimuleert hen die verder te ontwikkelen. Daarnaast kun je je inleven in de gevolgen van het letsel voor het dagelijkse leven en voor de communicatie met verwanten. 
 
De ene keer heb je de rol van 'verzorgende' en de andere keer de rol van 'coach'. Dit doe je altijd volgens de afspraken die met de cliënten zijn gemaakt. 

Geen vaste werkplek

Het woord ambulant geeft aan dat je geen vaste werkplek hebt. Je ondersteunt en begeleidt je cliënten op school, op de werkplek of thuis. Daarnaast ben je ook werkzaam op kantoor. Je maakt namelijk een plan voor elke cliënt en houdt bij in een rapport hoe het met haar of hem gaat. Je bespreekt veel met je collega’s en met andere hulpverleners. Dit doe je allemaal om de cliënt (en de familie) de best mogelijke hulp te bieden.

Het werk vraagt vaak creatieve oplossingen in de praktijk. Je hebt te maken met veel verschillende mensen die je begeleidt en met wie je samenwerkt. Dat maakt het werk uitdagend en erg afwisselend.