Main content

‘Iemand een mooie dag te laten beleven’

Persoonlijk begeleider Inge
Lachende vrouw kijkt richting camera

“In de praktijk zijn mensen met ernstige meervoudige beperkingen cliënten die overal hulp bij nodig hebben. We willen dat cliënten lekker in hun vel zitten. Als ik zie dat iemand ontspant, dat de mondhoeken opkrullen of iemand begint te schaterlachen, is mijn dag goed.”

“Van de zomer gingen we met een deel van de bewoners naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. In de bus terug begon een cliënt te huilen. Met haar spraakcomputer, die ze met haar ogen bedient, vertelde ze dat ze het zo leuk had gevonden. Wanneer gingen we weer, vroeg ze. Dat heeft me zo geraakt.

Een goed leven

Als mensen twee of meer handicaps hebben dan versterken die handicaps elkaar vaak. In de praktijk betekent dit cliënten overal hulp bij nodig hebben. Wat we doen is, simpel gezegd, bijdragen aan een goed leven; cliënten moeten lekker in hun vel zitten. Ze moeten zich veilig en vooral geliefd voelen, weten dat ze er mogen zijn. 
Wij zorgen voor iemands lichamelijke welzijn. Maakt iemand contact? Is er sprake van communicatie? We zorgen altijd voor een stimulerende tijdsbesteding, uiteraard in balans met voldoende rust.

Vrouw duwt bal zacht op borst van lachende man in rolstoel

Begeleider Deborah rolt, op muziek, een bal zacht over het lichaam van de bewoner.

Jongen ligt met oor op gitaar, vrouw tokkelt op gitaar

De bewoner ligt op de gitaar om de klanken niet alleen te horen, maar ook te voelen.

Stimuleren van de zintuigen

Horen, voelen, zien, ruiken… Dat doen we in onze snoezelruimte of gewoon buiten - zoals laatst in de sneeuw, dat was feest! Dan moet je heel dichtbij de cliënt staan en de reacties nauwkeurig volgen om te ontdekken wat werkt, wat iemand prettig vindt. Hoe reageert iemand op een bepaald geluid? Waar wordt hij liever wel of niet aangeraakt? Als je dan ziet dat iemand ontspant, dat de mondhoeken opkrullen of iemand begint te schaterlachen… dat is zo mooi. 

Klein kunnen kijken

In dit werk moet je klein kunnen kijken, zeg ik altijd. Signalen kunnen zien en denken vanuit mogelijkheden. Je moet je echt in een cliënt kunnen inleven. Als je er dan in slaagt iemand, ondanks zijn of haar beperkingen, een mooie dag te laten beleven, dan heb je de allermooiste baan van de wereld.”

Man in rolstoel en vrouw lachen naar elkaar

Plezier is een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Man houdt hand bewoner in rolstoel vast

Begeleider is in gesprek met bewoonster.

(Persoonlijk) begeleider van volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB)

Beroep

Je zet je in om anderen zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn. Je laat mensen merken dat ze ertoe doen. Verder ben je praktisch, communicatief sterk en werk je graag samen. 

Je ondersteunt volwassenen met Ernstige Meervoudige (zowel verstandelijke en motorische) Beperkingen (EMB) bij hun persoonlijke verzorging, de dagelijkse activiteiten, hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij. 

Mensen met EMB kunnen beperkt informatie begrijpen. Zij communiceren via geluiden, houding, spierspanning en hun gezichtsuitdrukking. Door de motorische beperkingen kunnen mensen met EMB hun lichaam maar heel beperkt bewegen. Ze zijn door hun beperkingen volledig afhankelijk van een ander.

Één van de grote uitdagingen voor begeleiders van mensen met EMB is daarom de communicatie. Om de – vaak kleine - signalen te zien die mensen met EMB laten zien, moet je als begeleider die persoon goed kennen en steeds alert zijn op deze signalen.
 
Je ondersteunt de cliënten, zodat ze zichzelf zo goed mogelijk kunnen redden. Je hebt zowel de rol van 'verzorgende' als die van 'coach'. Dit doe je altijd volgens de afspraken die met de cliënten zijn gemaakt. 

Je werkt samen met familie, begeleiders, een gedragskundige en andere professionals rond de cliënt. Zo zorg je samen voor de beste begeleiding.

Persoonlijk begeleiders voeren niet alleen uit, maar vervullen ook coördinerende taken. Als persoonlijk begeleider ben je een echte ‘spin in het web’.

Hierbij zoek je samen oplossingen voor bijvoorbeeld:

  • vragen over hoe je kunt omgaan met de gevolgen van een beperking of ziekte
  • vragen die zijn ontstaan door de beperking of ziekte waar hulp bij nodig is
  • vragen die komen door het zorgsysteem

Het werk vraagt vaak creatieve oplossingen in de praktijk. Je hebt te maken met veel verschillende mensen die je begeleidt en met wie je samenwerkt. Dat maakt het werk uitdagend en erg afwisselend.
 

Wil je weten welk beroep bij jou kan passen?

Bekijk alle beroepen