Main content

‘Ik kan echt een verschil maken’

Begeleider Geeke
Vrouw kijkt in camera, andere vrouw op de achtergrond kijkt naar kastje

Hoe zorg je ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking op een veilige manier omgaan met sociale media? Dat is een van de uitdagingen waar Geeke zich mee bezighoudt. Zij is begeleider in een woonvorm en heeft seksuele ontwikkeling en sociale veiligheid als aandachtsgebied.

“In de woonvorm waar ik werk, wonen vooral mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Ze kunnen voor zichzelf zorgen, maar hebben begeleiding nodig, vooral op sociaal gebied. Die bieden mijn collega’s en ik vooral door met cliënten te praten en goed te weten waar ze goed in zijn en wat hun valkuilen zijn. De bedoeling is dat wij ze sturen, maar dat ze zelf tot een oplossing komen voor problemen waar zij tegenaan lopen.

Sociale media

Ik houd mij onder meer bezig met seksuele ontwikkeling en sociale veiligheid. Door sociale media is dat een uitdaging met onze cliënten. Onze cliënten hebben net als de meeste mensen smartphones, Facebook en Instagram. Maar ze zijn heel kwetsbaar. Sommigen snappen bijvoorbeeld niet wat er echt bedoeld wordt met bepaalde berichtjes die ze krijgen. Of ze spreken heel makkelijk af met iemand met wie ze twee keer via Facebook hebben gepraat, omdat ze zich niet bewust zijn van de risico’s.

Vrouw laat iets zien aan andere vrouw

Door – soms letterlijk – aanwezig te zijn, beschikbaar te zijn, straal je uit naar de cliënt dat je er voor hen bent wanneer ze ergens mee zitten.

Twee vrouwen kijken naar een beert op een plan aan de muur en praten

Een kaartje of iets anders persoonlijks kan een ingang zijn voor een gesprekje.

Niet verbieden

Cliënten verbieden om sociale media te gebruiken, is niet de manier, hoe graag je dat soms ook wil. En roepen dat ze niet met iemand mogen afspreken, werkt ook niet altijd. Ik laat ze daarom nadenken over hoe ze daar zo veilig mogelijk mee kunnen omgaan. Willen ze met iemand afspreken die ze niet kennen? Wat is dan een goede plek om af te spreken? En is het handig als er een begeleider meegaat? Op die manier geven we ze wel de vrijheid waar ze recht op hebben, maar proberen we te voorkomen dat er verkeerde dingen gebeuren. Door het gesprek open te houden zorgen we er daarnaast voor dat ze weten dat ze altijd met vragen bij ons terechtkunnen.

Geweldig gevoel

Ik werk al weer 14 jaar in dit wooncentrum, en al bijna 25 jaar in de zorg. En ik heb nog steeds geregeld het gevoel dat ik echt een verschil kan maken. Elke keer als dat gebeurt, denk ik yes. Dat is geweldig.”

(Persoonlijk) begeleider van volwassenen met een verstandelijke beperking

Beroep

Je zet je in om anderen zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn. Je laat mensen merken dat ze ertoe doen. Verder ben je praktisch, communicatief sterk en werk je graag samen.

Je ondersteunt mensen van alle leeftijden met een verstandelijke beperking en soms gedragsproblemen bij hun dagelijkse activiteiten, hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij. Dit doe je altijd volgens de afspraken die met de mensen zijn gemaakt. 

Wie werkt met mensen met een verstandelijke beperking, wordt gedurende de dag meegenomen in hele mooie tot hele spannende situaties. Het is elke dag aanwezig, de ene dag meer dan de andere. 

De begeleiding kan op een van de locaties van een instelling zijn of bij de mensen thuis, of bijvoorbeeld op school of op het werk. Soms is dat één op één en soms in een groep.

Steun geef je ook als ze niet op jou zitten te wachten. Als er  probleemgedrag is dan kan dat bijvoorbeeld worden veroorzaakt door psychiatrische problemen, een verslaving of een gedragsstoornis. Een aantal volwassenen komt regelmatig in contact met justitie. Je vindt het geen probleem om in conflictsituaties en bij (verbale) agressie professioneel te handelen.

Je werkt samen met familie, begeleiders, een gedragskundige en andere professionals rond de cliënt. Zo zorg je samen voor de beste begeleiding.

Persoonlijk begeleiders voeren niet alleen uit, maar vervullen ook coördinerende taken. Als persoonlijk begeleider ben je een echte ‘spin in het web’.

Hierbij zoek je samen oplossingen voor bijvoorbeeld:

  • vragen over hoe je kunt omgaan met de gevolgen van een beperking of ziekte
  • vragen die zijn ontstaan door de beperking of ziekte waar hulp bij nodig is
  • vragen die komen door het zorgsysteem

 

Het werk vraagt vaak creatieve oplossingen in de praktijk. Je hebt te maken met veel verschillende mensen die je begeleidt en met wie je samenwerkt. Dat maakt het werk uitdagend en erg afwisselend.
 

Wil je weten welk beroep bij jou kan passen?

Bekijk alle beroepen