5 praktische stappen naar een baan in de gehandicaptenzorg

1. Past de gehandicaptenzorg bij jou?

Wil jij mensen met een beperking helpen het leven te leiden zoals ze dat zelf graag invullen? In de gehandicaptenzorg maak je daarin echt het verschil. Zo help je als begeleider bijvoorbeeld in de planning van de weekindeling en zorg je voor structuur. Vaak ondersteun je mensen bij hun dagelijkse verzorging. Daarin zorg je dat mensen zo zelfstandig mogelijk leven met aandacht voor talent van het individu. Dat geldt zowel voor de mensen met wie je werkt als voor jezelf. Er is daardoor veel variatie in het werk. In de gehandicaptenzorg krijg je de ruimte om je te ontwikkelen en om te blijven leren. Is het werk wat voor jou denk je? Bezoek dan een open dag of doe vrijwilligerswerk bij een organisatie bij jou in de buurt. Of neem contact op met een organisatie bij jou in de buurt. Dat geeft je een goed beeld.

2. Welke beroepen zijn er in de gehandicaptenzorg? 

De meest voorkomende beroepen zijn begeleider en persoonlijk begeleider. Als persoonlijk begeleider ben je het aanspreekpunt voor de cliënt rondom het persoonlijk plan. Daarin staat beschreven wat een cliënt graag wil of nodig heeft en hoe dat wordt uitgevoerd. Je kunt werken als begeleider op een woonvorm, begeleider van een groep, coördinerend begeleider of als ambulant begeleider, dan kom je bij de mensen thuis. Ook kun je aan de slag als psycholoog of orthopedagoog (gedragswetenschapper) of als arts verstandelijk gehandicapten. De beroepen zijn MBO, HBO en universitair niveau. Er zijn verschillende doelgroepen in de gehandicaptenzorg. Denk hierbij aan jongeren of volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, ernstig meervoudige beperkingen of met een autistisch spectrum stoornis. Ben je nieuwsgierig naar wat de medewerkers zoal doen op een dag? Lees de verhalen.

3. Wat verdien je in de gehandicaptenzorg?

Dat is afhankelijk van het beroep en je ervaring. We hebben de salarissen voor je op een rij gezet. 

4. Heb je nog een opleiding of scholing nodig?

Als je nog geen ervaring in de zorg hebt dan is een opleiding nodig. Werken en leren tegelijk is mogelijk. Denk hierbij aan een BBL-traject waarbij je 3 à 4 dagen per week werkt en 1 dag in de week naar school gaat. Als je al werkervaring in de zorg hebt opgedaan, dan kun je vaak al meteen aan het werk. Een aanvullende (online) opleiding kan vaak al genoeg zijn. Lees meer over de mogelijkheden rondom opleidingen.

5. Neem contact op!

Ben je enthousiast? Reageer dan op een van de vacatures. Heb je een andere vraag over het werken in de gehandicaptensector? Stuur dan een e-mail naar wateenvak@vgn.nl