‘De eerste keer dat ik hem bezocht in zijn eigen woning, was heel bijzonder’

Marloes Persoonlijk begeleider

Vrouw kijkt lachend naar de camera, vrouw op de achtergrond
Functie
(Persoonlijk) begeleider van volwassenen met een verstandelijke beperking

“Hier wonen mensen met diverse achtergronden. Bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking. Of autisme, psychische problemen, agressie... Het leuke aan mijn werk is dat het zo afwisselend is. Iedereen behoeft een andere aanpak, maar het doel is hetzelfde: hoe krijgen we mensen zo zelfstandig mogelijk?“

Een dagdienst op de groep start altijd met de overdracht. Dan check ik of cliënten die moeten werken al onderweg zijn. Mensen die thuis zijn bied je een programma aan. Schoonmaken, samen boodschappen doen... ’s Avonds doen we vaak activiteiten. Ik ben zelf gek op sporten, dus kies graag voor voetbal, tafeltennis of een darttoernooi. Of we spelen een spelletje. In het weekend gaan we bijvoorbeeld naar de bios of bowlen met mensen die thuis zijn. Ik vind het altijd leuk als mensen ervoor thuisblijven of zelfs terugkomen!

Vrouw helpt jonge vrouw met huiswerk
Marloes helpt Kimberley bij haar studie.

Vertrouwen winnen

Toen ik hier stage liep, begeleidde ik een cliënt die hier woonde. Hij had veel meegemaakt, was heel verlegen en in zichzelf gekeerd. Hij wilde eigenlijk niks. Met elkaar bespraken we hoe we deze man konden helpen. Het heeft veel tijd gekost om zijn vertrouwen te winnen. In dit werk is je woord heilig; ik probeer zo goed mogelijk te luisteren en altijd te doen wat ik beloof. 

Op eigen benen

Met kleine stapjes heeft hij uiteindelijk zo’n groei doorgemaakt. Hij vond werk, leerde koken, en hij leerde zijn eigen was en administratie doen. Hij woont nu zelfstandig en krijgt begeleiding thuis. Ik bezoek hem nog wekelijks. De eerste keer dat ik bij hem thuis kwam, was heel bijzonder. Hij was zo trots! Het was toen winter en hij had net oliebollen gehaald. Hij heeft steeds minder nodig om op eigen benen te staan. Daar doe ik het voor!”