‘Ik hou van het contact met cliënten’

Daniel Persoonlijk begeleider

Jonge man kijkt in camera, man in rolstoel op de achtergrond

Toen een collega in de winkel waar Daniël werkte enthousiast begonnen te vertellen dat ze graag in de zorg wilde werken, werd ook Daniël enthousiast. Hij heeft geen seconde spijt gehad van zijn carrièreswitch. “De eerste dag beviel gelijk goed, en dat is zo gebleven.”

“Vroeger ging mijn oma wel eens zwemmen met mensen met een beperking en dan ging ik mee. Dus ik wist wel een beetje met wat voor mensen ik zou gaan werken. Maar het werk zelf had ik nog nooit gedaan, dus toen ik werd aangenomen voor deze leer-/werkplek, ben ik er blanco in gegaan. En de eerste dag beviel gelijk goed.

Waardering

Ik werk op een woongroep. De cliënten zijn heel divers. Sommigen hebben een lichamelijke beperking en zitten in een elektrische rolstoel, anderen zijn heel zelfstandig en werken bijvoorbeeld nog. Mijn werk bestaat ongeveer voor de helft uit zorgtaken, zoals douchen, aankleden, ontbijten en voor de andere helft uit begeleiding. Dan praat ik met cliënten, kijk ik waar ik ze mee kan helpen. Ik hou van dat contact. Als iemand me een knuffel geeft, een compliment of op een andere manier waardering laat blijken.

Begeleider leest boekje voor aan vrouw
Daniël leest een boekje met Corrina. Ze geniet en samen hebben ze veel plezier.
Vrouw in rolstoel slaat arm om begeleider heen
Jolande slaat een arm om Daniël heen, wat voor beiden een grappig moment oplevert.

Koning en koningin

Een tijdje geleden ging ik een dagje uit met een dementerende bewoonster. Ze is groot fan van het koningshuis, en die dag kon ze de koning en koningin ontmoeten. Ondanks haar dementie weet ze dat nog en komt ze er geregeld op terug. Dat heeft dus echt indruk op haar gemaakt, dat vind ik heel bijzonder.

Geen zorgen

Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet. Nog een paar maanden en dan zit mijn opleiding erop, we gaan dan binnen deze instelling zoeken naar de best passende plek. Mijn collega’s uit de winkel mis ik nog wel eens, maar het werk geen moment.”

Begeleider verwelkomt man in rolstoel in de kamer
Gerard is blij met de begeleiding en verzorging die hij krijgt.
Vrouw wijst iets aan in bokje aan begeleider
Corrina vraagt Daniël door te gaan met voorlezen.