Main content

‘De eerste keer dat ik hem bezocht in zijn eigen woning, was heel bijzonder’

Persoonlijk begeleider Marloes
Vrouw kijkt lachend naar de camera, vrouw op de achtergrond

“Hier wonen mensen met diverse achtergronden. Bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking. Of autisme, psychische problemen, agressie... Het leuke aan mijn werk is dat het zo afwisselend is. Iedereen behoeft een andere aanpak, maar het doel is hetzelfde: hoe krijgen we mensen zo zelfstandig mogelijk?“

Een dagdienst op de groep start altijd met de overdracht. Dan check ik of cliënten die moeten werken al onderweg zijn. Mensen die thuis zijn bied je een programma aan. Schoonmaken, samen boodschappen doen... ’s Avonds doen we vaak activiteiten. Ik ben zelf gek op sporten, dus kies graag voor voetbal, tafeltennis of een darttoernooi. Of we spelen een spelletje. In het weekend gaan we bijvoorbeeld naar de bios of bowlen met mensen die thuis zijn. Ik vind het altijd leuk als mensen ervoor thuisblijven of zelfs terugkomen!

Vrouw helpt jonge vrouw met huiswerk

Marloes helpt Kimberley bij haar studie.

Vertrouwen winnen

Toen ik hier stage liep, begeleidde ik een cliënt die hier woonde. Hij had veel meegemaakt, was heel verlegen en in zichzelf gekeerd. Hij wilde eigenlijk niks. Met elkaar bespraken we hoe we deze man konden helpen. Het heeft veel tijd gekost om zijn vertrouwen te winnen. In dit werk is je woord heilig; ik probeer zo goed mogelijk te luisteren en altijd te doen wat ik beloof. 

Op eigen benen

Met kleine stapjes heeft hij uiteindelijk zo’n groei doorgemaakt. Hij vond werk, leerde koken, en hij leerde zijn eigen was en administratie doen. Hij woont nu zelfstandig en krijgt begeleiding thuis. Ik bezoek hem nog wekelijks. De eerste keer dat ik bij hem thuis kwam, was heel bijzonder. Hij was zo trots! Het was toen winter en hij had net oliebollen gehaald. Hij heeft steeds minder nodig om op eigen benen te staan. Daar doe ik het voor!”

(Persoonlijk) begeleider van volwassenen met een verstandelijke beperking

Beroep

Je zet je in om anderen zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn. Je laat mensen merken dat ze ertoe doen. Verder ben je praktisch, communicatief sterk en werk je graag samen.

Je ondersteunt mensen van alle leeftijden met een verstandelijke beperking en soms gedragsproblemen bij hun dagelijkse activiteiten, hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij. Dit doe je altijd volgens de afspraken die met de mensen zijn gemaakt. 

Wie werkt met mensen met een verstandelijke beperking, wordt gedurende de dag meegenomen in hele mooie tot hele spannende situaties. Het is elke dag aanwezig, de ene dag meer dan de andere. 

De begeleiding kan op een van de locaties van een instelling zijn of bij de mensen thuis, of bijvoorbeeld op school of op het werk. Soms is dat één op één en soms in een groep.

Steun geef je ook als ze niet op jou zitten te wachten. Als er  probleemgedrag is dan kan dat bijvoorbeeld worden veroorzaakt door psychiatrische problemen, een verslaving of een gedragsstoornis. Een aantal volwassenen komt regelmatig in contact met justitie. Je vindt het geen probleem om in conflictsituaties en bij (verbale) agressie professioneel te handelen.

Je werkt samen met familie, begeleiders, een gedragskundige en andere professionals rond de cliënt. Zo zorg je samen voor de beste begeleiding.

Persoonlijk begeleiders voeren niet alleen uit, maar vervullen ook coördinerende taken. Als persoonlijk begeleider ben je een echte ‘spin in het web’.

Hierbij zoek je samen oplossingen voor bijvoorbeeld:

  • vragen over hoe je kunt omgaan met de gevolgen van een beperking of ziekte
  • vragen die zijn ontstaan door de beperking of ziekte waar hulp bij nodig is
  • vragen die komen door het zorgsysteem

 

Het werk vraagt vaak creatieve oplossingen in de praktijk. Je hebt te maken met veel verschillende mensen die je begeleidt en met wie je samenwerkt. Dat maakt het werk uitdagend en erg afwisselend.