Main content

‘Heleen geeft mij energie’

Ambulant begeleider Cato
Vrouw op voorgrond met op de achtergrond een meisje

Twee keer per week gaat Cato naar Heleen, een 5-jarig meisje met een verstandelijke beperking. De ouders van Heleen hebben vijf kinderen. Cato helpt de familie door de zorg voor het meisje op zich te nemen.

“Heleen is een heel schattig meisje. Ze heeft epilepsie en een verstandelijke beperking, waardoor ze bijvoorbeeld niet kan praten en het niet veilig voor haar is om alleen te zijn. Als ik bij haar thuis ben, is mijn belangrijkste taak om haar te vermaken, en daar geniet ik zelf ook elke keer van. Als ik een week niet bij haar langs ga, dan mis ik haar zelfs.

Knuffel

Het begint al als ze na de dagbesteding thuis wordt gebracht met de bus. Zodra ze uit de bus komt, steekt ze haar handen uit om een knuffel te geven. Daarna speel ik met haar en geef ik haar wat te drinken. Ze is graag actief, dus dan gaan we bijvoorbeeld wandelen, op de trampoline of van de glijbaan. En als het zomer is dan is ze helemaal gelukkig, want dan mag ze in het zwembadje.

Schaterlachen

Heleen heeft risicovol gedrag. Ze bijt bijvoorbeeld haar kleren kapot en eet kleine dingen op, maar dan is ze goed af te leiden door iets actiefs te doen. En als ze iets niet leuk vindt, dan kietel ik haar. Ze begint dan al snel te schaterlachen. 
 

Vrouw die een meisje te eten geeft

Als Heleen thuis komt dan geeft Cato haar iets te drinken

Vrouw met meisje op de trampoline

Cato: “Heleen vermaken en met haar spelen horen ook echt bij mijn taken”

In goede handen

Ik vind het heel leuk dat ik een band met haar heb, omdat ik al een tijdje bij haar familie over de vloer kom. En voor haar ouders is het ook fijn dat ik kom: zij hebben dan even meer tijd voor hun andere kinderen en ze weten dat ze bij mij in goede handen is. Als ik op vakantie ga dan vinden ze dat jammer. Dan zeggen ze: we gunnen je je vakantie, maar we vinden het zo fijn als je komt. Dat is heel gaaf om te horen.

Genietmomentje

Ik ervaar het zelf ook echt als een genietmomentje voor ons tweeën als ik daar ben. Soms ben ik moe als ik naar haar toe ga, maar ik knap er echt van op als ik tijd met haar doorbreng. Daar krijg ik energie van.”

Vrouw met jongen en meisje op de trampoline

Omdat Cato Heleen thuis begeleidt en daar met haar speelt, spelen de broertjes en zusjes van Heleen graag mee

Vrouw en meisje in gesprek

Lichamelijk contact maken is belangrijk

Ambulant begeleider van kinderen en jongeren met één of meerdere beperkingen

Beroep

Je zet je in om anderen zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn. Je laat mensen merken dat ze ertoe doen. Verder ben je praktisch, communicatief sterk en werk je graag samen.

Je ondersteunt kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en soms gedragsproblemen, en vaak het gezin waarin ze leven. Dit doe je bij hun dagelijkse activiteiten, hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij. Dit doe je altijd volgens de afspraken die met de kinderen en jongeren en hun ouders/verzorgers zijn gemaakt. 

Wie werkt met kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking, wordt gedurende de dag meegenomen in hele mooie tot hele spannende situaties. Het is elke dag aanwezig, de ene dag meer dan de andere. De nadruk ligt altijd op de succeservaringen en niet op de problematiek. 

Steun geef je ook als ze niet op jou zitten te wachten. Als er probleemgedrag is dan kan dat bijvoorbeeld worden veroorzaakt door psychiatrische problemen, de omgeving waarin iemand leeft, een verslaving of een gedragsstoornis. Een aantal jongeren komt regelmatig in contact met justitie. Je vindt het geen probleem om in conflictsituaties en bij (verbale) agressie professioneel te handelen.

Geen vaste werkplek

Het woord ambulant geeft aan dat je geen vaste werkplek hebt. Je ondersteunt en begeleidt je cliënten op school, op de werkplek of thuis. Daarnaast ben je ook werkzaam op kantoor. Je maakt namelijk een plan voor elke cliënt en houdt bij in een rapport hoe het met haar of hem gaat. Je bespreekt veel met je collega’s en met andere hulpverleners. Dit doe je allemaal om de cliënt (en de familie) de best mogelijke hulp te bieden.

Begeleid zelfstandig wonen

Er zijn verschillende ambulante functies in de gehandicaptenzorg. Er zijn bijvoorbeeld veel jongeren die graag zelfstandig willen wonen. Dit wordt ook wel begeleid zelfstandig wonen genoemd. Zij hebben vaak een (licht) verstandelijke beperking. Als ambulant begeleider help je hen bij dagelijkse bezigheden. De cliënten geven zelf aan waar zij hulp bij willen hebben. Jouw uiteindelijke doel is om hen zo zelfstandig mogelijk te laten leven en wonen. 

Werkbegeleider of jobcoach

Binnen de gehandicaptenzorg kun je ook gaan werken als werkbegeleider. Een werkbegeleider wordt ook wel een jobcoach genoemd. Je helpt cliënten een passende baan te vinden op de arbeidsmarkt. Heb je eenmaal een topbaan voor hen gevonden? Dan blijf je op afstand betrokken. Je evalueert regelmatig de ontwikkelingen. Zijn er problemen op de werkplek? Dan is het aan jou om hier samen met je cliënt een oplossing voor te bedenken. 

Het werk vraagt vaak creatieve oplossingen in de praktijk. Je hebt te maken met veel verschillende mensen die je begeleidt en met wie je samenwerkt. Dat maakt het werk uitdagend en erg afwisselend.
 

Wil je weten welk beroep bij jou kan passen?

Bekijk alle beroepen